Tips om consuminderen leuker en makkelijker te maken

In mijn vorige bericht “Weet je zeker dat je dat nodig bent?” schreef ik er al over. Onze mindset van consuminderen is door de jaren gegroeid en het gaat nu eigenlijk allemaal vanzelf. In dit bericht wil ik graag tips geven hoe wij dat hebben aangepakt.

De titel is misschien niet helemaal goed, want consuminderen is eigenlijk al leuk op zichzelf. Ga je dus met tegenzin consuminderen dan werkt het sowieso niet, in een zekere zin moet je het wel leuk vinden of leuk willen vinden.


Tip 1: Blijf relaxed

Dit is denk ik wel de belangrijkste tip en die geldt zeker niet alleen voor consuminderen. Als je er relaxed mee omgaat dan houd je het veel beter vol en blijft het leuk. Wat ik hiermee bedoel is dat je er niet te krampachtig mee moet omgaan. Heb je jezelf bepaalde regels opgesteld die je koste wat kost moet volgen, maar lukt het je eigenlijk niet, wordt dan wat soepeler. Als het een dag een keer niet lukt, ga dan niet zitten balen, maar wees blij over die dagen dat het wel is gelukt. Je bent al weer verder dan je eerst was.


Tip 2: Stel een budget lijst op

Wat voor ons werkte was dat we tijdens het besparen ook een budget lijst hadden gemaakt. Hierin hadden we voor verschillende categorieën bepaald hoeveel geld we er per maand aan uit wilden geven. Bijvoorbeeld: kleding, uitjes of entertainment. Als je in een maand onder het bedrag zat dan nam je het weer mee naar de volgende maand. Wilde je bijvoorbeeld iets kopen wat groter was dan het maandbudget voor die categorie, dan moest je even sparen. Wij hebben dit een jaar gedaan en merkten dat we eigenlijk altijd onder het budget zaten dus nu leven we zonder die lijst. Blijf aan tip 1 denken bij het maken van een budget lijst!


Tip 3: Wees eerlijk tegen jezelf

Kom er achter wat je echt leuk en belangrijk vindt. Heb je bijvoorbeeld een passie of hobby ga daar dan zeker niet op besparen, want het geeft je heel veel plezier. Wees wel eerlijk en kritisch tegen jezelf bij het kopen van nieuwe dingen of dit echt iets is waar je lang plezier van zult hebben. Anders kan je het geld beter besteden aan je passie waar je zeker van weet dat je het leuk vindt.


Tip 4: Wacht een week

Ik weet niet persé of je een week moet wachten, maar als je op het punt staat om iets te kopen probeer dan sterk te zijn en te wachten. Kijk of je na een week nog steeds zo enthousiast erover bent.


Tip 4: Ga spullen verkopen

Als Jolien of ik iets heel graag wilde hebben, in mijn geval bijvoorbeeld een nieuwe gitaar of een leuk bordspel. Dan spraken we af dat we daarvoor eerst weer wat “overbodige” dingen moesten verkopen. Twee vliegen in één klap, want je bent aan het ontspullen en je gaat “sparen” voor iets wat je echt leuk vindt.


Tip 5: Wees bewust van het doel van een winkel

Uiteindelijk is het doel van bijna elke winkel om spullen te verkopen. De reclames en advertenties spelen hier goed op in en weten precies de juiste snaar bij je te raken om je enthousiast te maken. Mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan kijk dan eens hoe lang je er plezier van hebt of denk terug aan iets wat je gekocht hebt en eerst heel enthousiast over was en nu al een jaar onder het stof in de kast ligt. Had je dit geld toch beter kunnen besteden aan iets wat je wel echt leuk of belangrijk vindt


Tip 6: Iets scoren bij de kringloop geeft een grotere kick

Als je een keer iets bij de kringloop vindt wat je heel graag wilde hebben en ook nog eens voor een leuke prijs. Dan geeft dit een vele grotere kick dan wanneer je het nieuw in de winkel koopt.


Tip 7: Beloon jezelf

Soms als wij een financiële meevaller hebben of in een vakantie dan krijgen we beide een bedrag dat we vrij mogen besteden. Als je dan op dat moment iets koopt ben je er veel blijer mee en is het vaak ook een vele bewustere koop en niet een opwelling. Wij zijn inmiddels al zo ver heen, dat het dan ook maar zelden iets nieuws is. Als je er eenmaal achter komt hoeveel meer je kan kopen van eenzelfde bedrag als wanneer je het nieuw koopt dan werkt het verslavend.

Met de kerstvakantie mochten we beiden iets kopen voor €30,- In plaats van één spel te kopen kocht ik er maar liefst zes tweedehands.

Tip 8: Spiegel jezelf niet aan anderen

Kijk niet “hoe goed” anderen het al doen, je begint misschien net en iedereen heeft andere prioriteiten of dingen die ze leuk of belangrijk vinden. Kies gewoon voor jezelf hoeveel en wat je wilt doen, iemand anders hoeft dat niet voor jou te bepalen.


Door deze dingen te doen is het bij ons heel normaal geworden en hoeven we er niet meer over na te denken. (behalve bij het maken van deze blog, aangezien sommige dingen al zo normaal voor ons zijn haha)

Zoals ik in mijn vorige bericht al schreef levert het ons naast het besparen van geld ook een stuk rust op en geniet je veel meer van de dingen die je wel hebt. Heb jij nog andere tips, laat het me dan weten!

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *