Wandelen op de vam berg | Col du vam | Wijster

Wat verlangden we naar het lekkere weer in mei. Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver, daarom besloten we dit te vieren door naar een afvalberg te gaan. Ja dit klinkt natuurlijk heel raar, maar de vam berg of col du vam is naast een afvalberg een hele mooie plek die veel te bieden heeft.

Ik vind de vam berg wel een geniaal ding. Tuurlijk het afval moet ergens heen en het liefste heb ik helemaal geen afval. Maar bij de vam berg hebben ze er dan wel zeker er het beste maar van gemaakt. Hier zegeviert weer de creativiteit en speelsheid van de mens, daar kan ik dan wel weer echt van genieten.

Het is de hoogste “berg”van Drenthe en er is een bicycle park aangelegd op de vam berg. Want ja, we hebben hier nou een hele mooie hoge berg en daar hebben we niet zoveel van in ons vlakke Nederland. Daarnaast ook nog een coole mountainbike route met obstakels en er is een mooie wandelroute.

Wat je ook niet verwacht, is dat de natuur eromheen ook gewoon heel mooi is. Het oude diepje stroomt er ook langs en dit zorgt voor een divers landschap en iets wat je zeker niet in Drenthe tegenkomt.

Vam berg | Col du vam

Adres: Vamweg 5 in Wijster, parkeren bij koffiekiosk het Blinkerdje

wandelen op de vam berg
De route begint op de parkeerplek bij koffiekiosk het blinkerdje. Je kunt een route lopen van 5 km. Er is ook een kortere route die alleen over het schelpenpad gaat. Die was voor onze jongens geschikter.
wandelen op de vam berg col du vam 2
Het begint gelijk heel goed. Stapstenen over het water.
wandelen op de vam berg col du vam 3
Vanwege het vele regenen in mei was het water echter te hoog. Dit maakte het eigenlijk veel leuker, de jongens waren al op laarzen. Wij konden mooi onze schoenen uitdoen en lekker op blote voeten.
wandelen op de vam berg col du vam 4
Het lijkt net of ze op het water lopen. Dit was eigenlijk al zo leuk. Omdat het zo dicht bij de parkeerplek was zijn we na de route hier ook nog een tijd geweest waarbij de jongens steeds sneller op de overkant kwamen.
wandelen op de vam berg col du vam 5
Onze jongste begint steeds meer een dierenvriend te worden en was steeds naar alle schaapjes aan het zwaaien.
wandelen op de vam berg col du vam 7
Uitkijken bij het oversteken, hier komen de racefietsers langs die er ook genoeg waren.
wandelen op de vam berg col du vam 8
Bovenop de vam berg met een heel mooi uitzicht
wandelen op de vam berg col du vam 9
Bovenop staat ook een informatiecentrum waar je wat meer kunt leren over deze bijzonder plek.
wandelen op de vam berg col du vam 10
Hier kan je mooi de 3 verschillende wegen naar beneden zien. Een wandelpad, de wielrenners weg en de kronkelige weg voor mountainbikers.
wandelen op de vam berg col du vam 11
Een moeilijk obstakel voor mountainbikers. Er waren geen mountainbikers dus konden wij hier lekker over heen klauteren
wandelen op de vam berg col du vam 12
Een vlinder die we nog nooit hadden gezien, altijd leuk om te ontdekken. Een oranjetipje (van mijn moeder die ik altijd naar dit soort dingen vraag)
wandelen op de vam berg col du vam 13
De terugweg gaat langs het oude diepje en alles stond heerlijk in bloei.

Nooit gedacht dat wandelen op een berg afval zo leuk kon zijn. Heel leuk om eens mee te maken en ik denk dat de col du vam voor de wielrenners ook zeker een unieke plek is in Drenthe. Als de jongens iets ouder zijn zie ik ons ook nog wel eens gaan mountainbiken op de vam berg.

Toen ik klein was gingen we hier wel eens op de mountainbike naar toe met een kameraad. Toen ging het vooral om de weg naar de vam toe. Wel grappig dat je nu juist op de vam berg zelf een mooi mountainbike parcour hebt.

>> Kijk hier voor meer gratis uitjes in Drenthe.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *