Kippen

Kippen zijn makkelijke dieren die je goed kan gebruiken voor een zelfvoorzienend leven. Als je dieren wil gebruiken dan zijn kippen een heel goed startpunt. Ze kosten weinig, hebben niet veel ruimte nodig en leveren al snel eieren op. Naast eieren en vlees kan je ze ook gebruiken als compost systeem. Zo helpen ze je met voeding voor je tuin en als afvalverwerking.

Kippen zijn erg populair onder mensen die zelfvoorzienend leven. Je bent niet zo veel ruimte nodig en sommige rassen kan je zelfs in een klein stadstuintje houden.

Zelf vind ik kippen ook hele gezellige diertjes die lekker bezig zijn de hele dag. Natuurlijk wil je ze vooral houden voor de geweldige eigenschappen. Voor een zelfvoorzienend leven gebruik je kippen voor de volgende voordelen.

Kippen geven eieren

Hetgeen waar kippen het meest bekend om zijn. Alle kippen leggen eieren, sommige rassen wat minder dan anderen. Eieren zijn een goede eiwit bron en ook nog eens gezond. Eieren kan je ook door veel gerechten gebruiken. Eieren is ook een heel haalbaar doel om daar zelfvoorzienend in te worden.

Het is ook heel leuk als je andere mensen blij kan maken met eieren. Je kunt er zelfs nog een beetje aan verdienen als je genoeg eieren over hebt.

Kippen voor vlees gebruiken

Uiteraard kan je een kip ook zelf eten. Je zou een systeem kunnen opzetten waarbij je ze bewust fokt om te gebruiken als vlees productie. Je kunt ook gewoon wachten tot je kippen oud zijn en geen eieren meer leggen. Er zijn verschillende rassen die zowel een goede ei productie hebben en ook veel vlees opleveren.

Je eigen kippen opeten maakt je zeker nog een stuk bewuster.

Compost systeem

Je kunt kippen ook als een compost fabriek gebruiken. In plaats van compost te maken in een bak of een composthoop kan je dit ook door de kippen laten doen. De kippen maken veel sneller bruikbare compost doordat ze de hele tijd door het gft afval scharrelen. Zo beluchten ze alles goed en ze poepen er zelf ook nog eens op voor wat extra voeding. De compost kan je dan weer gebruiken om je eigen groentetuin van voeding te voorzien en ook daar zelfvoorzienend in te zijn.

>> Lees meer over hoe je compost maakt met kippen

Afvalverwerking

Wat wij ook mooi vinden aan off grid wonen is dat je ook zelf voor je ‘afval’ moet zorgen. Kippen kunnen hier zeker in helpen. GFT afval kan je gebruiken als voeding voor je kippen en zoals hierboven al gezegd kan je het zo als compost systeem gebruiken.

Gewasbescherming

Kippen zijn echte alleseters en eten ook vele verschillende insecten. Dit zou je ook kunnen gebruiken om je kwetsbare planten en groenten te beschermen. Je kan een kippenren bijvoorbeeld helemaal om een moestuin heen leggen. Als plaagdieren dan naar je moestuin willen komen moeten ze eerst door de kippenren.

Na een oogst zou je ook je kippen even los kunnen laten op het stukje grond zodat ze daar even lekker kunnen scharrelen en eventuele diertjes opeten.

Alternatieve eierleggers

Naast kippen zijn er nog twee andere dieren erg geschikt voor eieren. Kwartels hebben nog minder ruimte nodig dan kippen, maar leggen wel kleinere eieren. Voor kwartels ben je wel een gesloten hok nodig aangezien deze weg kunnen vliegen.

Eenden leggen grotere eieren dan kippen en ook nog eens voedzamer. Eenden hebben echter wel water nodig wat om iets meer maatregelen vraagt. Toch zijn kippen wel heel interessant om eens naar te kijken.