Zelfgemaakt behang & lijm | DIY

Ik was bijna klaar met het renoveren van de trap en moest alleen nog iets voor de zijkant bedenken. Er zat een houten plaat tegen aan en ik wilde het niet gaan verven. Behangen leek me wel leuk, alleen leek me niet erg milieu vriendelijk.

Ik dacht er al snel aan om bijvoorbeeld kranten te gaan gebruiken. Een snelle zoektocht op internet liet al zien dat er meer mensen waren die ook dit idee hadden. Zij gebruikten echter wel behanglijm en dit wilde ik zeker niet gebruiken.

Met kranten en behanglijm in mijn hoofd dacht ik aan vroeger hoe ik die 2 gebruikte om van papier mache dingen te maken. Na het zoeken naar papier mache kwam ik ook op websites die hier een kind vriendelijk recept voor gebruikten. Een mengeling van bloem, water en suiker, niks geen chemische middeltjes.

Als dit middeltje met kranten voor papier mache werkt, waarom zou het dan ook niet lukken om het te gebruiken als behang lijm?

In plaats van kranten wilde ik toch iets anders gebruiken. Ik ging naar de kringloop om te kijken naar oude boeken, daar kwam ik een leuke oude planten encyclopedie tegen. Deze bladzijdes heb ik gebruikt als behang naast de trap, nu moest ik nog het mengsel gaan maken en kijken of het lukte.


Recept

  • 2 delen water
  • 1 deel bloem
  • schepjes suiker of zout

Doe 1 deel water in een pannetje en breng het aan de kook. Meng het andere deel water met bloem en suiker (zout kan je ook gebruiken) in een apart bakje en zorg dat het goed glad wordt. Doe dit mengsel vervolgens in het kokende water en blijf goed door roeren voor ongeveer 5 minuten. Is het te dik dan kan je nog wat extra water toevoegen of als het te dun is voeg je nog wat extra bloem toe. Als het is afgekoeld naar kamertemperatuur kan je het gebruiken. Ik heb het in een potje gedaan en met een klein kwastje smeerde ik de lijm op het hout.


Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn theorie klopte, het mengsel werkte precies zoals behanglijm en ik kon makkelijk alle papieren op het hout plakken. Het was een beetje uitproberen hoeveel lijm ik nodig was, in het begin deed ik er veel te veel op. Het resultaat is een mooie afgewerkte trap.

oud papier behang lijm duurzaam
Bekleed met papieren uit een oude planten encyclopedie

 

Vanwege het succes ging ik dit ook toepassen op de slaapkamer van mijn oudste. Hiervoor leek het me leuk om oude kaarten te gebruiken uit een atlas.

duurzaam behang lijm

Dus ik was super blij dat het allemaal werkte en het is ook leuk om te doen. Je kunt de lijm een paar dagen bewaren in de koelkast en het is ook heel geschikt als kinderlijm. Het is waarschijnlijk geen vervanger voor behanglijm als je echt behang wil gebruiken want dat is een stuk zwaarder dan de papieren bladzijdes.

duurzaam milieuvriendelijk behangduurzaam milieuvriendelijk behangduurzaam milieuvriendelijk behangduurzaam milieuvriendelijk behang

Ik heb een update geplaatst over hoe het er nu bij staat: “Kranten als behang gebruiken.”

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Zelfgemaakt behang & lijm | DIY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *