Zelf chocolade maken | recept

Voor het sinterklaas feest met ons gezin wilde ik ook zelf chocolade maken. De chocolade in de winkel heeft bijna altijd als hoofdingrediënt suiker, ik wilde een iets “gezondere” versie met ook allemaal biologische ingrediënten. Het leek me daarnaast ook heel vet om zelf eens chocolade te maken. Hieronder het recept dat ik heb gebruikt.

chocholade puur biologisch recept

Ingrediënten:

Voor 400 gram chocolade

  • 150 gram santen (kokos crème)
  • 100 gram rauwe cacao poeder
  • 30 gram kokosolie
  • 2 el kokosbloesemsuiker (optioneel honing of ahornsiroop)
  • beetje Keltisch zeezout
  • Een vulling zoals hazelnoten, pinda’s of rozijnen

In plaats van santen kan je ook cacaoboter gebruiken, cacaoboter wordt in de meeste chocolade gebruikt. Het is alleen wel een stuk duurder dan santen en daarom heb ik voor santen gekozen.

De kokosbloesemsuiker kan je beter eerst wat fijner maken met een vijzel of koffiemolen

Hoe maak je zelf chocolade:

Stap 1: Smelt de santen en kokosolie au bain marie.

Stap 2: Als het gesmolten is laat je het eerst even afkoelen totdat het lauwwarm is.

Stap 3: Roer de cacao en suiker of honing er doorheen.

Stap 4: Voeg de vulling toe, ik heb ongezouten pinda’s gebruikt. Deze zijn veel goedkoper dan hazelnoten en zorgen toch voor een lekkere structuur en smaak.

Stap 5: Giet het mengsel in een ondiepe schaal of in vormpjes. Ik heb een ovenschaal gebruikt. Zorg dat het mengsel zo rond de 1 a 2 centimer dik is.

Stap 6: Laat de chocolade vervolgens een half uurtje opstijven in de vriezer. De chocolade die je niet eet kan je bewaren in de koelkast.

En klaar is kees, het is echt heel makkelijk en snel te maken. Het is wel een hele pure chocolade, dus daar moet je wel van houden. Ik ga nog iets meer experimenteren met dit recept door bijvoorbeeld iets minder cacao te gebruiken en misschien wat roomboter erbij te doen. Voor de eerste keer chocolade maken was ik hier heel tevreden over en de brokken zagen er ook echt heel mooi uit, vooral als je ze nog een beetje leuk presenteert op een plankje.

Ik ga zeker vaker chocolade maken, het is in verhouding met biologische chocolade goedkoper, gezonder en als je iets zelf maakt geeft het altijd meer voldoening.

 

 

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Zelf chocolade maken | recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *