Besparen

Wij komen rond van een 24-uurige werkweek. Dit krijgen we vooral voor elkaar door veel te besparen. Besparen kan je op vele verschillende manieren doen en is ook per situatie verschillend. Het ligt ook heel erg aan wat je doel met besparen is.

Ons doel met besparen is dat we zo min mogelijk hoeven te werken en meer tijd hebben voor ons gezin en onze passies. Door veel te besparen kunnen wij inmiddels makkelijk rond komen van een 24 urige werkweek. Natuurlijk moet je hier concessies voor doen. Voor ons is het echter inmiddels al zo normaal en we genieten heel erg van alles wat we kunnen doen.

Daarnaast heeft besparen voor ons ook een duurzaam doel. Met de manier waarop wij besparen hebben wij ook een minder grote ecologische voetafdruk, wat voor ons ook belangrijk is.

Ik hoop jullie met onze ervaringen ook te kunnen helpen om wat meer te besparen. Dit is hoe wij het doen, maar werkt voor jouw situatie misschien niet. Als je meer wil besparen kan je daar ook langzaam mee beginnen, zo kan je rustig wennen aan je nieuwe levensstijl.

Maak een budget lijst

De beste tip en waar wij ook mee zijn begonnen is een budget lijst te maken. Hoeveel geld komt er nu precies elke maand binnen, hoeveel uitgaven heb je. Hierdoor krijg je snel in de gaten hoeveel geld je per maand over kan houden.

Vooral als je doel is om minder te werken is een budget lijst handig. Je kan precies zien hoeveel geld je nodig bent. Vervolgens kan je dus afvragen of je aan een bepaald iets wel zoveel geld wil uitgeven.

Per categorie kan je dan ook een budget stellen en aangeven hoeveel geld je daarvoor wil uitgeven. Wij hebben dit een jaar goed bijgehouden en kwamen nooit over ons budget heen.

Ik heb nu ook bijvoorbeeld een budget lijst voor bordspellen, iets wat ik heel leuk vind.

>> Lees hier over mijn budget lijst voor bordspellen en hoe zoiets werkt

>> Zes spellen voor de prijs van één

Besparen door tweedehands dingen te kopen

Wij kopen bijna geen nieuwe dingen meer. We zoeken altijd eerst naar tweedehands dingen. Dit kan al snel heel veel geld schelen. Voor tweedehands kleren moest ik eerst wel een drempel over, maar het geeft nu juist ook een kick om tweedehands iets moois te vinden.

Dit betekent soms ook dat je niet direct iets kan kopen, want je kan het tweedehands niet vinden. Daar moet je soms dan ook geduld voor hebben.

Koop minder dingen

Natuurlijk de meest duidelijke manier om te besparen.

Vroeger was winkelen op een koopavond heel normaal. Het is nu al heel wat jaartjes geleden sinds we dat hebben gedaan. Een goede manier is dan ook om voor je iets koopt, er zeker van te zijn dat je dat nodig bent.

>> Lees hier hoe je er achter kan komen of je echt iets nodig bent

>> Tips om consuminderen leuker en makkelijker te maken

Gratis uitjes

Er zijn zoveel leuke gratis uitjes die je kan doen. Besparen hoeft echt niet saai te zijn, het ligt natuurlijk ook een beetje aan wat je verstaat onder een uitje. Hier moet je misschien wel een andere mindset voor krijgen.

Doen we dan alleen maar gratis uitjes? Nee zeker niet, heel af en toe betalen we ook wel eens ergens voor. Dan is het wel een hele bewuste keuze en gaan we er echt van genieten. We willen zeker weten dat het iets is wat we heel leuk zullen vinden. Natuurlijk kijken we dan ook even naar een aanbieding. Doordat we het niet zo vaak doen en het een heel ander uitje is dan de gratis uitjes is het ook extra speciaal en geniet je er nog meer van.

Denk aan uitjes ook aan het besparen op eten. Je kunt ook van tevoren wat lekkers uit de supermarkt meenemen, wat veel goedkoper is, maar wel iets lekkers wat je normaal ook niet eet. Na het zwemmen bij de Ieberenplas gaan wij soms op de terugweg bijvoorbeeld een ijsje eten. Dan kopen we een doos met vier ijsjes bij de supermarkt. Dat is goedkoper dan één ijsje die we zouden kopen bij het kraampje. Een bakje patat is wat lastiger, maar dat vinden we dan weer zo lekker dat we ons daar af en toe wel op verwennen.

>> Bekijk hier een steeds groter wordende lijst met gratis uitjes

Besparen door te investeren

Je kunt ook zeker besparen door juist geld uit te geven. Dit doen wij met name om de energie kosten naar beneden te krijgen. Zonnepanelen is hierin misschien wel het beste voorbeeld.

Als een apparaat kapot is kan je wel denken ik moet het goedkoopst kopen. Wij kijken dan juist ook naar de energiekosten en hoeveel een apparaat bespaart. Natuurlijk ook omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. Iets nieuws kan ook wel goedkoop zijn, maar als het na een jaar alweer kapot is dan is het uiteindelijk ook weer duurder.

Gebruik vergelijkingssites

Sommige dingen is iedereen natuurlijk nodig, denk vooral aan veel vaste lasten. Voor verzekering, energie, internet en telefoon betalen we allemaal abonnementen. Het is daarom handig om te kijken welk abonnement het goedkoopste is en daar heb je hele handige websites voor. Via deze website heb je vaak altijd een welkomst korting en door elk jaar over te stappen kan je zo al veel besparen.

Vergelijkingssites:

  • Pricewise.nl : Een hele grote vergelijkingssite waar je voor vele verschillende vaste lasten terecht kunt.
  • Internet providers vergelijken: Deze website richt zich alleen op internet providers, maar is daarin wel weer heel uitgebreid.

Wees bewust

Al deze manieren om te besparen kan je misschien hier wel in samen vatten. Wees heel bewust van je uitgaven, hier komt ook een stukje zelfkennis bij. Wees bewust van wat echt belangrijk voor je is.