Marmoleum, de super duurzame vloer van Nederlandse makelij

De visie van onze duurzame droomwoning is dat alle elementen van de woning zo duurzaam mogelijk zijn. Dit geldt ook zeker voor de vloer. In dit bericht wil ik het dan ook hebben over marmoleum, één van de duurzaamste vloeren die je kan krijgen.

Toen ik voor het eerst over marmoleum hoorde en helemaal toen ik het zag had ik niet gedacht dat het een natuurlijke vloer zou zijn. Voor mij zag het er juist als het tegenovergestelde uit. Tot mijn verbazing bestaat een marmoleum vloer echter voor 97% uit natuurlijke materialen.

Marmoleum bestaat voornamelijk uit lijnolie, geperst uit de zaden van de vlasplant. Dit wordt vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en hars van pijnbomen en aangebracht op een rug van jute of canvas. Dit alles zonder kunstmatige chemicaliën. Daarnaast wordt een marmoleum vloer ook nog eens volledig CO2-neutraal geproduceerd. Dat klinkt heel mooi toch? Daarom is het ook zeker een vloer waar wij aan zitten te denken voor onze woning.

marmoleum vloeren kleuren

Voordelen van een marmoleum vloer

Dat een marmoleum vloer uit natuurlijke materialen bestaat is voor mij al reden genoeg om deze vloer te gebruiken. Er zijn echter nog veel meer voordelen.

  • Makkelijk schoon te houden: Marmoleum vloeren zijn antistatisch en daardoor makkelijk stofvrij te houden. Juist ook heel geschikt voor mensen met astma of een allergie. De vloeren zijn dan ook vuilafstotend en anti bacterieel. Hierdoor zijn ze makkelijk en simpel schoon te houden. Dit is voor mij wel een groot voordeel ten opzichte van andere natuurlijke vloeren die qua schoonmaken een stuk lastiger zijn.
  • Grote keuze uitstraling en designs: Met andere natuurlijke vloeren zit je vaak vast aan bepaalde kleuren. Met marmoleum heb je echter een keuze uit vele verschillende kleuren. Je kunt ze combineren en zelfs afbeeldingen in je vloer verwerken. Voor mensen zoals mij die graag een persoonlijke touch willen meegeven is dat geweldig.
  • Lange levensduur: Een marmoleum vloer gaat ook nog eens heel lang mee. Dat is uiteraard een vereiste als je van een duurzame vloer spreekt. Marmoleum is zeer kleurvast en slijtvast. Zware materialen kunnen makkelijk worden gedragen door deze vloeren zoals archiefkasten. Een extra voordeel is dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is wat weer bijdraagt aan een goede brandveiligheid.
  • Comfortabel: Een marmoleum vloer voelt zeer comfortabel aan. De vloer neemt makkelijk de omgevingstemperatuur aan waardoor je niet snel last hebt van koude voeten. Daarnaast reduceren sommige marmoleum geluid tot wel 14 decibel. Ideaal voor vele situaties, naast geluid dempen de vloeren ook nog eens trillingen.

Wat mij betreft zijn dat behoorlijk voordelen wat deze vloeren naast het duurzaamheid aspect tot een hele goede keuze maken.

Wist je trouwens dat marmoleum vloeren hetzelfde zijn als linoleum vloeren. Marmoleum is de merknaam van Forbo, een Nederlands bedrijf welke dus zelf de linoleum vloeren in Nederland maakt.

marmoleum vloer afbeelding

Marmoleum vloer plaatsen

Marmoleum vloeren kan je zelf niet plaatsen. Dit laat je het beste doen door een vakman van Van den Berg Interieur. Het materiaal wordt namelijk warm aangebracht, dus ook al zou je het zelf willen doen dan laat je dit toch beter over aan de specialist.

Doe je liever net als mij ook alles zelf dan is daar al wel een mooi alternatief voor. Van den Berg interieur heeft namelijk ook nu marmoleum als makkelijk kliksysteem. Dit werkt net als laminaat en kan dus ook een mooie optie zijn. Toch zou ik dit zelf wel liever laten aanbrengen. Bij een kliksysteem zijn de naden namelijk niet helemaal gesloten en dit is een nadeel, vooral in vochtige ruimtes.

Van den Berg interieur heeft ook een makkelijke vloerenplanner waarin je goed kan zien hoe uitgebreid het assortiment aan kleuren en stijlen is voor een marmoleum vloer.

Zelf ben ik nog steeds verbaasd dat een natuur product als dit een enorme verscheidenheid aan kleuren kan geven. Voeg daar nog de duurzame eigenschappen aan toe en je hebt een geweldige vloer. Voor onze duurzame droomwoning zal dit in ieder geval een hele goede optie zijn.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *