De crazy barefoot family | Wat zijn barefoot schoenen?

Barefoot schoenen, ik ben er erg enthousiast over en daarom wil ik dat met jullie delen via deze blog van mijn stoere man. Zes jaar geleden had ik nog nooit van barefoot schoenen gehoord, ik kwam het toen tegen op een blog. Ik was toen ook net op zoek was naar eerste schoentjes voor onze oudste zoon. Zo was ik benieuwd wat nou goede schoentjes zouden zijn.

Wat ik toen over barefoot (blote voeten) schoenen las klonk voor mij zo logisch. Namelijk: breed bij de tenen, flexibele zool en platte zool. Het rare vond ik dat ik geen barefoot schoenen in de schoenenwinkels in onze stad kon kopen. Dus toen heb ik een paar barefoot schoentjes voor hem besteld. Voor mezelf kocht ik pas een paar jaar later mijn eerste barefoot schoenen.

Ik wilde het al wel eerder maar ik denk dat de prijs en het onbekende me tegenhield. Mijn eerste barefoot schoenen zijn van Merrel. Deze vind ik super fijn, ze zijn heel licht en flexibel het voelt echt als een sok om je voet maar dan met bescherming, maar het ziet er wel uit als een schoen. Ik vind ze niet super mooi maar voor wandelen en werk vind ik ze prima. 

Inmiddels heb ik al meerdere merken en soorten want sinds ik mijn eerste barefoot schoenen gekocht heb wil ik niet meer anders. Het lopen gaat veel lekkerder en ik heb geen last van pijnlijke of vermoeide voeten, ook heb ik sindsdien eigenlijk geen rugpijn meer gehad (hiervoor was ik een paar keer door mijn rug gegaan en had daar best lang last van.)

barefoot schoenen lopen
Allemaal verschillende barefoot schoenen en laarzen

Er zijn verschillende merken en soorten en modellen ik loop nu bijna twee jaar op barefoot schoenen en ben nog steeds aan het ontdekken wat bij mij past en wat ik leuk vind. Om het low budget en duurzaam te houden hou ik marktplaats, facebook (er zijn verschillende barefoot verkoop groepen) en Vinted in de gaten voor leuke schoenen voor een mooie prijs. Je komt daar vaak schoenen tegen die nauwelijks gedragen zijn en als het toch niet mijn ding is verkoop ik ze weer door.

Wat zijn barefoot schoenen?

Eigenlijk vind ik barefoot schoenen meer normale schoenen dan ‘normale’ schoenen want die passen veel logischer om een voet heen, zoals die eigenlijk is. Barefoot schoenen hebben namelijk een brede to box, (zijn breed bij de tenen zodat je tenen de ruimte hebben en niet op elkaar gepropt zitten, wat in veel schoenen wel het geval is. Kijk maar eens naar de vorm van je voet, deze loopt breed uit. De meeste schoenen lopen echter in een punt.

barefoot schoenen

Daarnaast hebben barefoot schoenen een flexibele zool en wat ook heel belangrijk is, een platte zool. Ik heb wel eens het grapje gehoord dat als schoenen met hakken beter waren om op te lopen, dan had God ons wel geschapen met een hak onder onze voet. Nu denk je misschien maar ik loop nooit op hakken maar veel schoenen hebben een kleine verhoging bij de hak en ook al denk je wat maakt dat uit dit geeft je een andere/onnatuurlijke houding waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. 

Als laatste zijn de meeste barefoot schoenen van licht materiaal en hebben ze niet zo’n dikke zool zodat je het gevoel van op blote voeten lopen hebt, maar dan wel met bescherming.

Lopen op blote voeten

Tegenwoordig wandel ik ook wel vaak gewoon op blote voeten en merk dat mijn voeten daar ook sterker van worden, maar de barefoot schoenen geven de bescherming voor als op blote voeten lopen niet handig of fijn is. 

Kortom wat ik eigenlijk graag wil zeggen met dit bericht en waar ik soms ook verdrietig van ben. Als ik mensen moeilijk zie lopen of die pijn hebben en als ik dan naar hun schoenen kijk dan vraag ik me af wat daar de invloed van is op het lopen en de pijn. Toch durf ik dan niet te zeggen; hé zou je niet eens barefoot schoenen proberen en daarom wil ik er graag op deze manier aandacht aan geven. Want ik denk dat heel veel mensen niet weten van het bestaan van barefoot schoenen en hoe mooi zou het zijn dat het misschien wel een aantal mensen gaat helpen!

Ik zelf weet dit ook nog niet zo heel lang en ik kan niets beloven, maar heb veel positieve verhalen gelezen van mensen die door barefoot schoenen van bepaalde klachten af zijn. Ook zijn er fysiotherapeuten die hier speciaal aandacht aan besteden.

Er zijn in Nederland maar een paar stenen winkels waar ze barefoot schoenen verkopen dus het is logisch dat veel mensen ze niet kennen. Iets wat je misschien kan tegenhouden om barefoot schoenen te kopen is dat ze er wel een beetje anders uitzien qua vorm en de schoen misschien niet hip of ”normaal’ is. Er zijn echt veel mooie merken vind ik zoals vivobarefoot, Be Lenka, Grounddies, Zaqq, Anatomic en nog veel meer. Barefoot & more is een grote webshop speciaal voor barefoot schoenen.

Het was voor mij ook een verandering in mijn denken, nu vind ik barefoot schoenen veel mooier omdat het er voor mij natuurlijker uitziet en omdat ik weet dat het zo lekker zit! Ook de prijs zou je kunnen tegen houden, maar zoals ik al zei kan je kijken voor tweedehands en wat mij betreft is lekker lopen en gezonde voeten me ook wel heel wat waard.

Inmiddels heeft Berry ook zijn eerste barefoot schoenen en zijn we een gezellige ‘crazy barefoot’ family zoals Berry het in het begin van mijn barefoot avontuur liefkozend noemde.

Jolien IJmker

Één gedachte over “De crazy barefoot family | Wat zijn barefoot schoenen?

  1. Hoi Jolien,

    Weet jij ook of er barefoot schoenen zijn die aarden? Ik weet wel dat er ‘aardingsschoenen’ zijn of iets dat je in en om je schoen kunt doen waardoor je voeten contact maken met de aarde maar of er ook zo’n combi met barefoot schoenen is?

    Vriendelijke groet,
    Angelique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *