Vijverrand afwerken | Welke vijverrand afwerking kan je kiezen?

Als de vijver is gevuld is moet je de vijverrand afwerken. Er zijn vele soorten vijverrand afwerking en ik wil je graag laten zien welke opties er allemaal zijn. Er is inmiddels al veel keuze van gratis stenen tot een natuursteen vijverrand of zelfs een vijverrand van kunststof. 

Als het om een zwemvijver gaat, ga je natuurlijk eerst even een lekkere duik nemen voordat je aan de afwerking begint. Tenzij je jezelf wel kunt beheersen en eerst alles goed wil afmaken. Met een vijverrand werk je altijd de folie weg zodat het er mooi uitziet. Wat voor soort vijverrand je kiest bepaalt ook hoe de vijver folie wordt weggewerkt.

Je moet zorgen dat er geen water vanuit de tuin de vijver instroomt. Daarom heeft de randafwerking naast een esthetische waarde ook een belangrijke functie.

Traditionele vijverrand

Keien vijverrand afwerking

Mijn persoonlijke favoriet en waar ik voor mijn zwemvijver dan ook voor heb gekozen. Ik hou van de natuurlijke uitstraling die het heeft. Dit is ook een afwerking die je vroeger veel meer zag dan nu.

Voor een keien rand moet je de vijver een beetje schuin laten aflopen zodat je de keien goed kan stapelen.

Bij mij bestaat het plantenfilter uit grind en dit laat ik schuin oplopen naar de kant. Zo kan je grind dus ook gebruiken als een vijverrand afwerking.

vijverrand afwerking keien

Bakstenen vijverrand afwerking

In plaats van keien kan je ook bakstenen op een rij leggen om het folie weg te werken. Dit is ook een wat ouderwetsere afwerking die er nog steeds prachtig uitziet. Het moet natuurlijk wel bij de rest van je tuin passen.

Vooral mooie gebruikte bakstenen waar op den duur ook mos op gaat groeien is een geweldig gezicht. Je kunt ze er gewoon los op leggen. Als je een wat hogere vijverrand wil van bakstenen of andere stenen dan is het beter om dit te metselen.

vijverrand afwerking bakstenen
Hier zie je de bakstenen bijna niet meer door het mos

Turf vijverrand afwerking

Ook een hele mooie natuurlijke vijverrand afwerking. Je kunt de turf er losjes opleggen of met pennen vastzetten.

Voor zwemvijvers zou ik dit niet gebruiken. Maar voor kleine natuurlijk ogende vijvertjes is dit heel mooi. Op den duur zullen hier ook allemaal plantjes en mossen op gaan groeien en ziet het er nog mooier uit.

Verkrijgbaar bij:
Velda turfblokken van bol.com

turfblok vijverrand afwerken

Moderne vijverranden

Bovengenoemde vijverranden zijn niet zo geschikt als je een strakke vijver wil hebben. Toch kan een combinatie met bijvoorbeeld keien wel heel mooi zijn. Voor rechthoekige vijvers wil je echter vaak ook een strakke vijverrand gebruiken.

Vijverrand van natuursteen

Voor een strakke moderne vijver denken de meeste mensen natuurlijk gelijk aan een natuursteen of hardsteen vijverrand afwerking. Dat is ook niet gek, dit is een hele mooie strakke luxe afwerking.

Vaak een muurtje gemetseld van prachtige stenen en dan kan je daar een mooie natuursteen plaat op lijmen.

>> Bekijk hier een zwemvijver met een natuursteen vijverrand

vijverrand natuursteen afwerking

Kunststof vijverrand

Deze kunststof borders worden vaak gebruikt als afscheiding tussen tuin en gazon, maar zijn ook goed te gebruiken als vijverafscheiding. Ecolat was geloof ik de eerste die dit had, maar tegenwoordig heb je veel verschillende merken en is de keuze groot. De meeste zijn ook van gerecycled plastic gemaakt, die van Ecolat sowieso.

Deze border kan je goed gebruiken in combinatie met mooi siergrind. De folie wordt over de border geslagen en zo heb je een goede strakke afscheiding tussen tuin en vijver.

Verkrijgbaar bij:
Nature zwarte border van warentuin.nl (goedkoopste)
Kunststof borders van tuinartikeltotaal.nl
– o.a. Ecolat en goedkopere borders van tuinadvies.nl
Borderranden van bol.com

vijverrand kunststof afwerken

Overige vijverranden

Begroeiingsmatten of oevermatten

Begroeiingsmatten kan je op de rand van de vijver leggen en hier kan je waterplanten in laten groeien. Je hebt zwarte waar al zakken in zitten waar je ze kan plaatsen, kunststof begroeiingsmatten of de kokosmatten. Op de kokosmatten kunnen kruip waterplanten zich makkelijk aan hechten of je kan van de kokosmatten ook een soort zakken maken waar je waterplanten kan inzetten.

Als je een strakke vijver hebt worden deze begroeiingsmatten met zakken ook wel gebruikt om toch ergens aan de kant wat planten te laten groeien.

Verkrijgbaar bij:
Alle matten bij warentuin.nl
Begroeiingsmatten bij bol.com


Gritfolie

Misschien wel de makkelijkste vijverrand afwerking. Een rand van gritfolie, voor als je wel de look van grind wil hebben, maar er weinig moeite voor wil doen. Een beetje het kunstgras onder de vijverrand afwerkingen.

Opmeten, afknippen neerleggen en klaar. Zelf ben ik er niet zo fan van, want het zal er nooit zo mooi uitzien als het echte werk. Ook net als kunstgras haha.

Verkrijgbaar bij:
Gritfolie van warentuin.nl

Vijverrand verwerken in terras

Wat ik ook een hele mooie oplossing vind is als je de vijverrand verwerkt in een terras, vlonder of pad wat er langs loopt.

Zo wordt de hele tuin één geheel. Dit kan met alle soorten vijvers en je kan een mooie combinatie maken met de vijverrand afwerkingen die ik hierboven al genoemd heb.

Goedkope vijverranden

Natuurlijk de mooiste oplossing voor de portemonnee. Mijn vijverrand koste namelijk helemaal niks. De stenen onder de folie kwamen uit het terras wat ik eruit had gehaald. De keien had ik bij mijn schoonvader opgehaald. Alleen het grind had ik voor betaald.

Daarmee zijn keien of gebruikte bakstenen ook de goedkoopste vijverranden. Via marktplaats kan je ze ook nog vaak gratis ophalen. Grind is ook één van de goedkope vijverranden.

Volgens mij heb ik nou heel veel verschillende vijverranden gehad, misschien mis ik ook nog wel wat. Dan zal ik die later nog toevoegen. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, ben ik het meest fan van natuurlijke en traditionelere vijverranden. Vanwege hoe het eruit ziet, het gebruik van natuurlijke materialen en natuurlijk ook de prijs.

Heb je nog meer vragen, stel ze gerust of kijk eens op mijn pagina zwemvijver aanleggen voor meer informatie.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *