Ons huis tot nu toe

Welke oplossingen hebben wij al gedaan om ons huis groener en duurzamer te maken. In dit bericht houd ik alles bij wat we hebben gedaan en wat we nog van plan zijn. Deze laatste update is op 18-11-2018

Wij wonen in een tussenwoning in Hoogeveen. De woning is gebouwd in 1963 en heeft een plat dak. Toen we er kwamen wonen had ons huis energielabel E. Ons stroomverbruik in het eerste jaar was 1415 kWh en het gasverbruik was 1325 m3. Dit was veel minder dan de verwachte 2200 kWh stroom en 1900 m3 gas die was berekend op basis van de gegevens van de vorige bewoner.

Legenda:      = al uitgevoerd         = mee bezig     = toekomstplan

Woning

Zonnepanelen:
Geplaatst in mei 2018, gefinancierd door een duurzaamheidslening.

Elektrische verwarming:
Geplaatst in september 2018. In ons huis was geen cv, er stonden alleen 2 gaskachels. Omdat we van het gas af willen en zonnepanelen hadden hebben we gekozen voor infrarood panelen. In de kamer hangt een grote aan het plafond en in de keuken is er 1 tegen de muur bevestigd. Misschien dat we er nog meer plaatsen.

Bodemisolatie:
Op dit moment ben ik bezig om bodemfolie van Tonzon te plaatsen in de kruipruimte. Onze kruipruimte is best wel vochtig en deze folie houdt het optrekkende vocht tegen zodat je een droge kruipruimte krijgt.

Vloerisolatie:
Dit komt na de bodemisolatie. Het kruipruimte pakket van Tonzon bestaat uit de bodemfolie en de thermokussens die aan de onderkant van de vloer worden geplaatst. Door de thermokussens van tonzon houd je de warmte veel beter in huis, het is hetzelfde principe als een thermofles. Als alle folie in de kruipruimte ligt is het veel fijner en schoner (niet in dat natte zand, maar lekker op een droog zeil) om er te werken. Afhankelijk van de financiën ga ik dit dan ook nog doen of het wordt een plan voor volgend jaar.

Gasloos:
De eerste stap is al gezet door de gaskachels te verwijderen. Dit scheelt al meer dan de helft van al ons gasverbruik. Nu moeten we alleen nog onze boiler en fornuis vervangen voor een elektrische variant.

 Bijkeuken isoleren:
In de bijkeuken is het nog heel koud, dit is ook nog de enige plek waar enkele beglazing is. De muren zullen ook wel niet heel goed geïsoleerd zijn. Dubbele beglazing zal de eerste stap zijn.

Badkamer renovatie:
Onze badkamer is een kil en koud kamertje. Grootste probleem is dat het douchegedeelte maar tot de helft betegeld is en dan een stuk geverfd. Het stuk wat niet is betegeld begint nu los te laten. Voor het comfort wil ik hier ook een fijne plek van maken, ik ga een mooie lichte badkamer maken van beton ciré en elektrische vloerverwarming aanleggen. Geen tegels en voegen meer en een koude natte kamer.

Ramen aan zuidkant:
De voorkant van ons huis is gericht op het zuiden en bestaat zo goed als helemaal uit ramen, Alleen bij de wc niet (gelukkig maar.) Onze woning is 1 van de weinigen die dit heeft in onze straat en wij zijn er heel dankbaar voor. Het is lekker licht, geeft een ruim gevoel en de zon hoeft maar even te stralen en de kamer wordt al lekker opgewarmd. In de verre toekomst misschien nog wel eens kijken om er HR+++ beglazing in te zetten.

raam zuid kant duurzaam
Heerlijk, die glazen muur aan de zuikant van onze woonkamer.

 

Inrichting

Natuurlijke verf:
Voor alles wat we verven gebruiken we een natuurlijke verf. Wij hebben ooit een hele voorraad Naturepaint gekocht via marktplaats omdat dit merk er helaas mee stopte. Hier kunnen we nog heel lang mee vooruit.

Natuurlijke vloer:
Elke kamer van ons huis had vloerbedekking. De beneden verdieping is al helemaal vervangen door massieve grenen vloer delen. Boven zijn nog een paar 2 kamers + overloop waar vloerbedekking ligt. Het hout hebben we al, maar er zijn eerst nog wat andere klussen.

Hout behandelen met zeep of was:
Onze houten vloeren hebben we niet behandeld met een lak, maar hebben wij ingezeept. Een techniek die vooral in Scandinavische landen gebruikt wordt. Door het zepen bescherm je de vloer en maak je hem ook tegelijk weer schoon. Houten meubels behandelen we met een natuurlijke was.

Natuurlijk en zelfgemaakt behang:
Een gedeelte van de gang en de kinderkamer is behangen met oude bladzijdes uit een planten encyclopedie (gang) en kaarten uit een atlas (kinderkamer.) De lijm om het mee op te plakken heb ik zelf gemaakt van water, bloem en suiker.

Tweedehands of zelfgemaakte meubelen en decoratie:
Bijna alles doen we tweedehands of maak ik zelf. Als het echt niet anders kan kiezen we voor een natuur product.Het leukste vindt ik ook om zelf iets te maken van gebruikte materialen zoals een lamp van een gitaar.

klok fietswiel
Zelfgemaakte klok van een fietswiel en pallethout. Ik hou er van om van gebruikte materialen iets nieuws te creëren.

 

Tuin

Voortuin als moestuin:
Onze voortuin hebben wij helemaal omgespit en gebouwd tot moestuin. Perenbomen als leibomen, kleine kersenbomen en appelbomen, vele kruiden in de border en 4 grote moestuinbakken van hout. We gebruiken de principes van permacultuur en back to Eden. Wat ik zelf ook belangrijk vindt, vooral omdat het ook nog eens te zien is door iedereen, is dat het er ook mooi uitziet.

Bestrating eruit:
Onze achtertuin bestond bijna helemaal uit stenen. Deze hebben we er uitgehaald en in plaats daarvan gras gezaaid en een stuk gebruikt als moestuin. Zo kan het water allemaal beter weglopen en door alle planten en mulchlaag die we hebben aangelegd wordt de grond ook vruchtbaarder.

Achtertuin veranderen:
De achtertuin heeft door alle stenen al een hele metamorfose ondergaan. De moestuin is nu in zijn geheel verplaatst naar de voortuin omdat daar alles beter groeit. De achtertuin ligt best wel veel in de schaduw, we moeten nog even kijken wat we precies gaan doen, er zullen sowieso nog wel meer eetbare bomen en planten bijkomen. Verder ligt er al wel een leuke boomstam waar de kereltjes over kunnen klauteren. Er staat ook al een zandbak gemaakt van hout van een gesloopt container schuurtje en gevuld met zand dat we over hadden toen we de bestrating eruit haalden.

Overkapping:
Het lijkt mij nog heerlijk om een overkapping te maken boven ons stukje terras. Dan kan je altijd ergens droog zitten buiten en is het ook een fijne werkplek om bezig te zijn. Ik heb er al heel veel over gedroomd en in mijn hoofd al op 100 verschillende manieren gebouwd. Op dit moment zou ik graag iets doen met gebruikte ramen.

moestuin berry
Onze voortuin met de moestuinbakken en perenbomen.,Praktisch en mooi om naar te kijken.

 

Als je onze ontwikkelingen nog beter wilt volgen dan kan je mij het beste volgen op instagram.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *