Dry-Bag ervaringen | Natuurlijke luchtontvochtiger

Dit bericht bevat affiliatie links van bol.com, als je op een link drukt en binnen een bepaalde tijd een bestelling bij hen doet dan krijg ik een kleine vergoeding. Dit helpt mij voor de kosten van de website.

Sinds de gaskachel uit onze woonkamer weg is hebben we snel last van vocht op de ramen. Vooral als het buiten wat kouder is en we de gordijnen dicht doen. Ook alleen aan de zuidkant bij de ramen waar geen ventilatie rooster boven zit. De gordijnen open laten is geen optie want dan zitten we helemaal op de kijk want de hele zuidkant van de vloer tot plafond bestaat uit ramen. Toevallig kwam ik na wat zoeken op een natuurlijke luchtontvochtiger uit. Chemische ontvochtigers waren sowieso al geen optie, maar dit wilden we wel proberen. Er is nog niet veel te vinden op internet, daarom leek het me wel een goed idee om een bericht te maken over onze Dry-Bag ervaringen.

Laat ik eerst maar even beginnen, dat ik niet gesponsord wordt door dry-bag. Het is altijd goed om een bericht over iets te schrijven waar je zelf ook naar op zoek was, maar niet kon vinden. In dit geval, ervaringen van mensen met een dry-bag.

klein wonen is fijn
Zoals je ziet bestaat de hele zuidkant van onze woonkamer uit ramen.

Wat is een Dry-Bag

Een dry-bag is een natuurlijke luchtontvochtiger en daarmee een duurzaam en ecologisch alternatief. Volgens de eigen website is de dry-bag: herbruikbaar, milieuvriendelijk, lekt deze niet, effectief tegen vocht en eenvoudig in gebruik. Dat klinkt natuurlijk goed en vooral woorden als herbruikbaar en milieuvriendelijk spreken me natuurlijk aan.

De normale luchtontvochtigers zijn op basis van een chemisch middeltje, maar de dry-bag is op basis van klei. Dat is ook direct het grootste verschil en met klei weet je ook zeker dat het natuurlijk is. Het tweede grote voordeel wat mij betreft is dat het herbruikbaar is. In onze wegwerp maatschappij is alles wat herbruikbaar is al snel een duurzamer alternatief.

Hoe werkt een Dry-Bag

Zoals eerder gezegd bestaat de inhoud van een dry-bag uit klei. Kleine kleikorrels wel te verstaan. Deze kleikorrels trekken door de poreuze structuur het vocht uit de omgeving aan en slaan deze op. Deze klei kan je vervolgens weer verhitten in een oven bijvoorbeeld en dan verdampt het vocht weer. Door de klei dan weer in de zak te doen is deze weer klaar voor gebruik.

Onze dry-bag ervaringen

Wij hebben een Dry-Bag 1000 gram gekocht voor onze woonkamer.

dry-bag ervaringen
Onze dry-bag die al behoorlijk donker gekleurd is

Natuurlijk hoop je gelijk op het wondermiddel welke na een dag hangen gelijk het vochtprobleem oplost. Uiteraard was dat niet het geval. Toch merkte je per week dat het vocht op de ramen minder werd. Door het handige transparante strookje op de zak kan je ook goed zien dat klei steeds donkerder wordt en dus vocht opneemt. Het vochtprobleem in de woonkamer is dus zeker opgelost. Tuurlijk is het verhitten in de oven een beetje meer gedoe, dan het gewoon weg te gooien en een nieuwe te kopen. Alleen dat soort onbewuste denkwijzes is juist een grote oorzaak van vele milieuproblemen. Wat ons betreft is het een heel mooi duurzaam alternatief. Er zijn ook kleinere te koop voor gebruik in een auto bijvoorbeeld.

Het beste is uiteraard om een woning al zo te bouwen dat er geen vochtproblemen zijn. Hier gaan we voor zorgen in onze duurzame droomwoning.

Misschien werken de reguliere ontvochtigers wel sneller, dat zou ik niet weten want dat heb ik nooit gebruikt. Naar mijn ervaring moet je voor veel duurzame alternatieven altijd wat meer geduld hebben voor de resultaten zichtbaar zijn. In een wereld waarin resultaat altijd direct zichtbaar moet zijn en veel op de korte termijn wordt gedacht. Is iets meer geduld hebben zeker niet verkeerd, ook voor jezelf.

Ik hoop dat onze dry-bag ervaringen je hebben kunnen helpen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Dry-Bag ervaringen | Natuurlijke luchtontvochtiger

  1. Hoi Berry,

    Da’s een hele mooie low-tech oplossing! Heb je ook een luchtontvochtigings- & ventilatiesysteem via zonne-energie onderzocht? Het is wel iets duurder dan een paar tientjes maar het lijkt me ook heel geschikt voor tiny houses dus dan zou je’m gewoon mee kunnen nemen 😉
    In Scandinavische landen wordt zo’n systeem volgens mij geregeld toegepast en er zijn ook meerdere aanbieders waarvan Solarmagic er 1 is:
    https://www.solarmagic.nl/ZONNEWARMTE/default.htm

    Ik ben zelf wel blij met mijn ‘enkelglazige’ ramen in mijn houten huisje vol kieren (= gratis permanente ventilatie), het is een mooie indicator voor de hoeveelheid vocht in de woning. Mijn zus heeft enige tijd geleden een ‘huizendokter’ op bezoek gehad en hij vertelde mij dat hij (net als ik) helemaal geen fan is van super geïsoleerde huizen: er kan direct of op termijn (door verkeerde installatie, defecten, slecht onderhoud etc.) een heel ongezond binnenklimaat ontstaan. Het valt mij op dat ik in dat soort huizen wel eens een ‘zurige’ lucht ruik en dan weet ik genoeg…

    Een algemene tip: let op bij het aanschaffen van ramen met dubbelglas als de vloer niet geïsoleerd is/wordt: vocht slaat altijd neer op het koudste oppervlak, enkelvoudig glas in mijn geval. Als ik dubbelglas zou nemen zou het vocht neerslaan op het dan koudste oppervlak: de vloer. Gevolg: vocht in het tapijt en dus meer huisstofmijt en een slechtere vochthuishouding want het vocht blijft langer in huis hangen…

    Wij verwarmen ons houten huis (qua grootte geen kasteel maar wel groter dan een tiny house) al 28 jaar met een kleine jotul houtkachel maar we zijn van plan om dit jaar een milieuvriendelijkere hybride leemkachel te installeren die geschikt is voor slecht geïsoleerde huizen. De kachelbouwer hiervan blijkt bijna bij ons om de hoek te zitten!

    Ik volg jouw tips en vorderingen met plezier, ga gerust door 🙂

    Dikke groet van Angelique

    1. Hoi Angelique,

      Bedankt voor je berichtje en de link. Dit systeem had ik nog niet van gehoord, doet me een beetje denken aan een zonne schoorsteen. Deze ga ik ook zeker meenemen in onze plannen en verder onderzoeken of dit geschikt is voor ons. Ik ben vooral nog een ventilatiesysteem bezig en zit op dit moment het meeste te denken aan aardebuizen in combinatie met een zonneschoorsteen of een warmte terug win ventilatie. Dit is een mooie derde optie om te bekijken.

      Voor het ontvochtigen ben ik het niet nodig. De woning wordt gemaakt van natuurlijke materialen, hoogstwaarschijnlijk stro en leem. Dit is luchtdicht, maar wel vocht regulerend, ook wel ademend genoemd.. Overtollig vocht kan dan gewoon door de muren trekken op een natuurlijke manier. Dan kan je je huis dus wel goed isoleren zonder de nadelige gevolgen 🙂

      Leuk dat jullie met een leemkachel bezig zijn, dat is op dit moment ook nog optie nummer 1 voor de hoofdverwarming voor onze plannen. Ben benieuwd hoe die gaat bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *