De stappen die we moeten nemen | Duurzame droomwoning deel 2

Hartstikke mooi die plannen die ik beschreef in “Duurzame droomwoning deel 1” natuurlijk, maar hoe pakken we dat aan? Het is namelijk nog niet zo simpel als de kavel kopen en er een huis opbouwen.

De kavel die we kunnen kopen is nog geen bouwkavel. Het is nu nog een stuk grond van de eigenaar, hier mag dus nog geen huis op gebouwd worden. Volgens bepaalde omgevingsplannen van de gemeente is het echter nog wel mogelijk om hier nieuwe woningen te plaatsen.

De eerste stap die we moeten nemen is dan ook een gesprek met de gemeente die ons dan kan vertellen welke stappen wij moeten nemen om dit voor elkaar voor te krijgen

Dat gesprek hebben we inmiddels gehad en dit was een heel prettig gesprek. Wij vertelden van onze plannen en daar werd enthousiast op gereageerd. Als het allemaal doorgaat denken ze dat het waarschijnlijk het duurzaamste huis van de gemeente wordt, voor mij werkt dat alleen maar als extra motivatie om daar dan ook voor te zorgen.

Deze natuurlijke woning is iets te klein voor ons vieren en ook niet zo goed geïsoleerd haha

Ze vertelden ook dat als het om duurzame oplossingen gaat je ook kan afwijken van bepaalde regels en voorschriften. We kregen een goed gevoel van de gemeente en dat ze zich ook zeker in willen zetten voor duurzame oplossingen.

Om te zorgen dat we er een woning kunnen bouwen moeten we eerst een principe verzoek indienen via het online omgevingsloket. Als je een principe akkoord hebt dan houdt dat in dat de burgemeester en wethouders in principe akkoord zijn met je plan om daar een woning te bouwen.

Vervolgens moet er een bestemmingsplan wijziging komen en dan natuurlijk nog de bouwvergunning.

De stappen klinken zo duidelijk, maar is nog wel heel wat werk. We hebben nog even gekeken naar architecten die gespecialiseerd zijn in natuurlijke woningen, want die kunnen dit hele proces ook regelen. Dit past toch niet zo bij ons want dat kost behoorlijk wat geld. De drie stappen kosten daarnaast ook nog eens allemaal geld voor het indienen. Wij proberen juist ook met een klein budget een droomwoning te maken, anders is het eigenlijk voor ons ook geen droomwoning.

We moeten dus ook veel dingen zelf uitzoeken en zo lang we het nog zelf kunnen doen dan doen we dat, dit kost natuurlijk wel wat meer tijd, maar dat hebben we. Voor het principe akkoord werd door de gemeente ook aangeraden om dat al zo uitgebreid mogelijk te doen. We zijn nu dus bezig met het principe verzoek en met de documenten die we daaraan gaan toevoegen.

In de komende weken zal ik ook op deze website plannen voor onze woning die ik ook gebruik voor het verzoek delen. Als eerste een 3d model van de woning.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

3 reacties op “De stappen die we moeten nemen | Duurzame droomwoning deel 2

  1. De eerste stap van een heel proces…Het doet me plezier om te lezen dat het gesprek met de gemeentemedewerkers je al een goed gevoel gaf. Dat geeft toch aan dat ze er open voor staan. In vele gemeenten is dit nog steeds niet het geval. Een project als het jouwe zal meer en meer toekomst worden, willen we onze moeder natuur een beetje sparen als milieubewuste bewoners ervan…Jouw creativiteit en mindset maken dat het niet alleen een duurzame, maar zeker en vast ook een ‘droom’woning zal worden. Ik duim voor jullie dat dit verhaal een mooie afloop zal hebben. Geef er een lap op Berry en co!

    1. Dankjewel, ja wij waren ook positief verrast door de houding van de gemeente. Dus hopelijk als we het plan officieel indienen hebben ze die houding nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *