Bosvloer verbeterd immuunsysteem kinderen

Dit is een bericht wat al heel lang in de planning stond. Het ging om een onderzoek bij meerdere kinderdagverblijven waar ze een bosvloer hadden aangelegd en welk effect dit had op de kinderen. Een geweldig bericht wat liet zien dat o.a. het immuunsysteem sterk verbeterde bij de kinderen.

Ik schrijf al wel vaker in mijn berichten over het belang van de natuur. Hoe we als mensen meer terug moeten naar de natuur. Dat we die connectie moeten koesteren en niet steeds een grotere afstand moeten creëren. Naast al het moois van de natuur heeft het ook zoveel goeds te bieden. Door samen te werken met de natuur in plaats van er tegen kunnen we zoveel problemen voorkomen en oplossen.

We hebben nu zulke geweldige moderne technieken en die zouden we juist zo mooi kunnen combineren met technieken en processen die al zo lang in de schepping werken. Maar goed, nu ben ik weer lekker aan het doordromen over mijn idealistische droombeeld.

Toch las ik dit onderzoek ongeveer een jaar geleden en dat bevestigde wel heel duidelijk dit beeld. Dat we soms zo bezig kunnen zijn om problemen op te lossen (die we soms zelf creëren.) terwijl een simpele oplossing uit de natuur soms al het antwoord is.

bosvloer verbeterd immuunsysteem kinderen

Onderzoek Finse kinderdagverblijven

Voordat ik dit bericht ging schrijven wilde ik eerst het artikel weer even opzoeken. Ik meende dat ik deze zo weer had gevonden, maar dat viel even tegen. Via heel veel verschillende zoekwoorden, maar ik kwam het maar niet tegen. Toen ging ik het maar in het Engels proberen en lukte het gelukkig wel. Via deze site had ik weer een artikel over het onderzoek gevonden van medicalexpress.com

Via dat Engelse bericht kon ik iets beter de juiste zoekwoorden bepalen en vond ik ook nog een artikel in het Nederlands op smartvitaal.nl Dat was niet de site waar ik het destijds op had gelezen, dat was meen ik op nu.nl, maar goed ik kon nu weer lezen hoe het onderzoek ook alweer precies was.

Ze hadden tien kinderdagverblijven in de stad van een zelfde keten onderzocht. In vier van deze dagverblijven werd de bestrating vervangen door een ‘bosvloer.’ Er werd bosgrond en graszoden neergelegd. Vaste bos planten zoals heide en bosbessen. Plantenbakken met gewassen waar de kinderen voor konden zorgen en turfblokken om op te klimmen.

De overige zes dienden als vergelijkingsmateriaal. Van deze zes werden drie natuur georiënteerde dagverblijven welke vaak erop uit gingen naar het bos. De andere drie bleven gewoon standaard stedelijke dagverblijven met tegels en grind.

Na een maand al resultaten in het immuunsysteem

Nou bleek na een maand al duidelijke verschillen te zien. Kort gezegd was er na een maand een groot verschil te merken. De kinderen kregen een vele grotere diversiteit in microben op de huid en in de darmen. Daarnaast was er een toename van het aantal T-cellen (witte bloedcellen die belangrijk zijn in het afweersysteem) en andere belangrijke immuunstoffen in het bloed. Met andere woorden, het immuunsysteem van deze kinderen was sterk verbeterd en liet een duidelijk verschil zien met de kinderen die in de normale stedelijke kinderdagverblijven waren. De darmmicrobiotica van de kinderdagverblijven met een ‘bosvloer’ was hetzelfde als dat van kinderen die elke dag in het bos kwamen.

Voor een duidelijke conclusie is het onderzoek te klein, maar het laat wel geweldige resultaten zien. Ze ondersteunen wel de biodiversiteitshypothese, dit schrijven de auteurs ook: “De resultaten van deze studie ondersteunen de biodiversiteitshypothese en het concept dat een lage biodiversiteit in de moderne leefomgeving kan leiden tot een verslechterd immuunsysteem en zo het het aantal immuungemedieerde ziekten kan verhogen.” 

Ik vind het in ieder geval geweldig dat een stukje natuur in brengen in een stedelijke omgeving al zulke resultaten geeft. Het versterkt daarmee ook mijn ideaal beeld zoals ik in het begin ook al zei. De natuur is makkelijk te combineren met onze moderne leven en de gemakken die we daarvan hebben. Laten we dat als maatschappij dus omarmen in plaats van een steeds grotere scheiding creëren. Want het immuunsysteem is zeker niet het enigste waar de natuur een positieve invloed op heeft.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *