Beste luchtpomp voor zwemvijver | Welke kies je?

De luchtpomp is het enige elektrische apparaat dat je gebruikt in een natuurlijke zwemvijver. Daarmee is het zeker ook een heel belangrijk stukje techniek. Hoe weet je nou welke luchtpomp je moet kiezen voor een zwemvijver.

Wat is een luchtpomp

Een luchtpomp, de naam zegt het al, pompt lucht in het water. Hierdoor ontstaan er bubbels in het water. In de vijver wordt dit gebruikt om extra zuurstof aan het water toe te voegen. Bijvoorbeeld in de zomer voor een visvijver, omdat er dan minder zuurstof in het water zit door het warmere water.

Ook worden ze in filterboxen gebruikt om de bacteriën extra zuurstof te geven zodat de filters nog beter gaan werken. Dit is ook van toepassing op een natuurlijke zwemvijver, maar niet de hoofdtaak.

luchtpomp zwemvijver

Waarom een luchtpomp voor een zwemvijver en niet een vijverpomp?

Voor de reguliere zwemvijvers worden zware vijverpompen gebruikt die het water door een filter pompen. Omdat een vijverpomp niet in hetzelfde water mag staan als het zwemgedeelte vanwege de veiligheid. Daarom moet je hier een aanzuig pomp voor gebruiken. Of een apart compartiment voor maken. Dit zijn zeker geen goedkope vijverpompen.

Een luchtpomp staat niet in het water en heeft het elektriciteit gevaar niet. Een luchtpomp verplaatst niet het water, maar blaast lucht. Doordat je de luchtsteen in een buis plaatst duwt de lucht het water omhoog en krijg je ook een waterbeweging. Het water wordt zo aangezogen vanuit het plantenfilter.

Een luchtpomp kan water niet omhoog verplaatsen. Daarom is een luchtpomp alleen geschikt voor een dergelijk filter wat op hetzelfde water niveau ligt als de vijver zelf. Dit is zo in het geval van een natuurlijke zwemvijver en daarom extra geschikt.

Een vijverpomp werkt door snel roterende rotors wat ook schadelijk is voor vele nuttige waterdiertjes. Dit heb je met een luchtpomp ook niet.

Nog een extra voordeel is natuurlijk de aanschafprijs van een luchtpomp plus de stroomkosten. Voor een natuurlijke zwemvijver is een vijverpomp dus echt overbodig.

natuurlijke zwemvijver zwemmen

Hoe weet ik welke luchtpomp ik moet kiezen voor mijn zwemvijver

De regels is dat de complete inhoud van je vijver binnen maximaal twaalf uur compleet moet worden rond gepompt. Hoe vaker, hoe beter. Bij kleinere zwemvijvers van 10.000 liter kan je beter voor één keer in vier uur kiezen. Reken dus je inhoud uit (inclusief plantengedeelte) en kijk welke luchtpomp die capaciteit heeft.

Hoe reken je het aantal liters:
– Reken eerst de inhoud van je vijver lxbxh
– 1dm3 is 1 liter
– 1cm3 is 1 ml

Bij luchtpompen geldt ook, hoe meer hoe beter. Je kunt beter een luchtpomp hebben met over capaciteit dan eentje die het net redt.

Goede keuze luchtpompen

De meeste luchtpompen moeten droog staan. Er zijn enkele uitzonderingen zoals je hieronder kan zien. Wil je dus liever een luchtpomp buiten hebben staan, dan moet je zeker weten dat deze daar tegen kan.

Ga niet voor de kleine budget luchtpompen tenzij je een hele kleine zwemvijver hebt. Ga voor een luchtpomp waar je ook een verdeler op kan zetten. Zo kan je meerdere luchtstenen aansluiten en op meerdere plekken in je zwemvijver een waterverplaatsing maken. Op die manier maak je goed benut van je luchtpomp en van je plantenfilter.

Op elke luchtpomp uitvoer in je zwemgedeelte plaats je een andere buis die onder het plantenfilter ligt. In mijn eigen zwemvijver gebruik ik de Velda Silenta pro, dit is een luchtpomp die iets minder geluid maakt. Dit is echter een wat ouder model die niet overal meer te krijgen is, behalve de outdoor versie.

Hieronder staan 3 luchtpompen die een goede keuze zijn. Kijk wel zelf even naar de capaciteit die je nodig bent.

Aquaforte V60 luchtpomp

luchtpomp zwemvijver
Als complete set met luchtstenen verkrijgbaar of los

vijverleven.nl
vijverbenodigdheden.nl
a2koi.nl
bol.com

Aquaforte AP luchtpomp

luchtpomp zwemvijver zwaar
Als je een vele grotere zwemvijver hebt en een zwaardere luchtpomp nodig bent.

vijverbenodigdheden.nl
a2koi.nl
bol.com

Velda silenta outdoor luchtpomp

stille luchtpomp zwemvijver
Als je een stille luchtpomp wil en eentje die buien kan staan

vijverleven.nl
vijverbenodigdheden.nl
a2koi.nl
bol.com

Hopelijk heeft dit bericht je geholpen met je keuze voor een luchtpomp. Heb je een andere luchtpomp gezien en twijfel je hierover, laat het me dan gerust weten. Ik heb al met veel verschillende luchtpompen gewerkt en ken de verschillende merken goed.

>> Kijk hier voor meer informatie over een zwemvijver aanleggen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

4 reacties op “Beste luchtpomp voor zwemvijver | Welke kies je?

  1. HI Berry,

    Mooie site heb je!

    Ik had een vraag over off grid zwemvijvers. Volgens de ‘david butler’ methode probeer ik een 10.000 liter zwemvijver/plonsbad te bouwen die 60 meter van het huis verwijderd is en daarom dacht ik aan solar luchtpompen. Echter kan ik er geen vinden die meer dan 500 L/h aankan (esotec, ubbink). Heb jij hier ervaring mee of weet je een manier om er zelf een in elkaar te knutselen?

    matthijs

    1. Hoi Matthijs, dankjewel. Ja die solar luchtpompen zijn nog niet zo krachtig. Ik heb helaas nog geen ervaring om er zelf 1 te klussen.
      Luchtpompen kunnen wel een hele afstand overbruggen, vooral als ze gewoon vlak liggen, ik heb ook al wel afstanden gedaan van tussen de 15-20 meter. Ik zal eens kijken of ik kan experimenteren met een afstand van 60 meter.

  2. Andere sites die het ‘downflow’-principe gebruiken met een waterpomp, waarschuwen dat de installatie na enkele jaren verstopt kan geraken door slib, en raden daarom aan een buis te voorzien langs waar je slib kunt wegzuigen. Zijn er geen problemen met slib in deze opstelling?

    1. Natuurlijk is er een risico, maar bij dit systeem is dat veel kleiner. In dit systeem heb je al buizen in het plantenfilter waar de lucht uit komt en die kan je ook gebruiken om eventueel slib uit te zuigen.
      Daarnaast is elke luchtuitlaat een eigen systeem, mocht 1 lus dus iets verstopt zijn, dan werken er nog steeds 6 andere wel. In tegenstelling tot een waterpomp wat het hele systeem moet verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *