Augustus update | Duurzame droomwoning deel 6

In november alweer schreef ik dat we ons principe verzoek hadden ingediend voor onze duurzame droomwoning. Alweer bijna een jaar geleden en het is wel eens tijd om daar een update voor te geven.

We hebben inmiddels nog steeds niet het principeakkoord binnen. We wisten dat het een project van de lange adem zou worden, maar het is wel eens behoorlijk frustrerend dat dingen zo lang duren. We willen zo graag, maar ik wil hier niet teveel mijn frustraties uiten en gewoon vooruit kijken. Tegelijk wil ik jullie ook informeren over het proces.

Nadat ik het eerste principeverzoek had ingediend hadden we vooral documenten en tekeningen ingediend waar vooral de focus lag op duurzaamheid. Hier waren ze immers in het eerste gesprek heel enthousiast over en het werd de duurzaamste woning van de gemeente genoemd. Na vele weken wachten toen we hier overleg over hadden bleek toch vooral dat het uiterlijk van de woning belangrijk was.

Ons eerste ontwerp leek te veel op een tiny house en dat past niet zo goed in het landschap. Dat kan ik wel beamen, maar omdat het ook duurzame redenen had dachten we dat je daar iets van af kon wijken. Nu is het idee meer om een schuurwoning te maken, dat de woning dus op een schuur zal lijken.

Dat was prima en na het inleveren van een situatietekening en ideeën voor het type woning is het een paar weken geleden bij het college geweest. Het college zijn de burgemeester en wethouders. Het ambtelijk advies is positief en dat is natuurlijk heel fijn. Het college wil echter nog wat meer zien voordat ze de plannen kunnen goedkeuren en dat brengt ons bij waar we nu zitten.

Het college wil graag nog drie dingen zien:

  • Een nieuw schetsontwerp van de woning: Ze willen graag al zien hoe de schuurwoning er uit gaat zien volgens ons.
  • Inpassingsplan: Een plan van hoe het erf wordt ingedeeld, waar komen eventuele bijgebouwen, beplanting, welke soort bomen. Deze plannen vinden ze vooral in buitengebieden belangrijk.
  • Onderbouwing waarom het de kwaliteit verbeterd: Dit is misschien nog wel de lastigste, een onderbouwing waarom het bouwen van een woning daar een aanwinst is. Voor onszelf is de onderbouwing dat het de duurzaamste woning van de gemeente word namelijk al voldoende, maar dat is niet het enigste wat belangrijk is voor de gemeente.

We hebben er wel over nagedacht om hier een architect voor in te schakelen, maar dit zijn dingen die we zelf ook kunnen. Eigenlijk wil ik pas een tekenaar inschakelen als de officiële bouw en constructie tekening moet worden ingeleverd. Zo besparen we natuurlijk in de kosten en ik vind het ook leuk en een uitdaging om dit zelf te regelen.

De afgelopen weken na onze week vakantie ben ik hier mee bezig geweest en dat is ook een reden waarom er even iets minder berichten op mijn blog verschijnen. Het inpassingsplan heb ik klaar en het schetsontwerp ook. Dit nieuwe ontwerp van de woning zal ik de komende dagen ook nog delen.

inpassingsplan zelf maken
Dit is het eerste ontwerp van ons inpassingsplan, zullen waarschijnlijk nog heel wat wijzigingen in komen, maar het is een goede basis.

Nu moet ik het allemaal nog even weer mooi in een document plaatsen en de onderbouwing ook goed uitwerken. We hebben er nog steeds heel veel zin in, maar inmiddels hebben we ook weer het geduld voor dit project gevonden. Daardoor zijn we nu ook niet zo gefrustreerd en kijken we hoopvol vooruit en genieten ook van het hier en nu.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *